Beograd, 01. april 2022. – Zajedničke knjige istorije 13 zemalja jugoistočne Evrope predstavljaju jedinstvenu kolekciju istorijskih izvora koju je između 1998. i 2016. godine zajedno prikupilo više od 100 istoričara i 300 nastavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Rumunija, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Njihov glavni cilj je da pokažu da svaka priča ima više tačaka gledišta, podržavajući kritičko razmišljanje i razvijajući razumevanje o načinima na koje se istorija stvara.

Zajedničkim knjigama istorije nema tabua – one uključuju sve, od političkog lica diktature i represije do kriza sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i raspada Jugoslavije.

Ove knjige nemaju rok trajanja i u skladu s početnom idejom u okviru istoimenog projekta, Zajedničke knjige istorije su sada ponovo dostupne onlajn i dobile su nov digitalni dom – početnu stranicu www.jointhistory.net, koja nudi besplatno preuzimanje na 9 jezika.

Ove knjige su bile centralni deo programa Centra za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), regionalne i uticajne NVO sa sedištem u Solunu koja je nastojala da neguje demokratska, pluralistička i miroljubiva društva u jugoistočnoj Evropi. Zajedničke knjige istorije predstavljale su novu eru preispitivanja istorije, nagomilanih predrasuda i nedostatka empatije i razumevanja. Kao rezultat ponovnog javnog objavljivanja ovih knjiga, nadam se da će ministarstva pokazati interesovanje i preporučiti njihovu upotrebu u školama“, kaže Zvezdana Kovač, bivša izvršna direktorka CDRSEE.

Na inicijativu Evropskog fonda za Balkan (EFB), kroz podršku kreiranju i održavanju nove veb stranice, čitanke su ponovo dostupne javnosti.

EFB prepoznaje da su ove knjige važno sredstvo ne samo za nastavu istorije, već i za otvaranje kulture dijaloga i različitih načina razmišljanja. Zajedničke knjige istorije mogu biti izlaz iz pretežno jednodimenzionalnog obrazovnog sistema u regionu jugoistočne Evrope i imaju potencijal da podstaknu razmenu o različitim perspektivama i iskustvima“, rekla je Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan (EFB).

Zajedničke knjige istorije, projekat koji je izazvao značajno međunarodno interesovanje tokom godina, nastaviće da služi kao komparativni izvor informacija za studente, nastavnike i sve druge zainteresovane iz svih krajeva jugoistočne Evrope i šire. Evropski fond za Balkan (EFB) ima čast i zadovoljstvo što ih je ponovo učinio dostupnim, podržavajući uspostavljanje onlajn biblioteke koja nudi otvoreno i besplatno preuzimanje, prenosi Dijalog Net.