Okruženje za delovanje civilnog društva i dalje daleko od EU standarda

I u ovogodišnjem Izveštaju o napretku, koji je u utorak predstavljen u Briselu, još jednom je potvrđeno da u Srbiji ne postoji povoljno okruženje za delovanje civilnog društva. U njemu je istaknuto da, iako jeste inicirano preduzimanje određenih koraka, poput usvajanja smernica i planiranja konsultacija, još uvek postoji potreba za daljim naporima kako bi se osigurala sistemska saradnja između Vlade i civilnog društva. Izveštaj jasno ukazuje da još uvek nije uspostavljeno podsticajno okruženje za razvoj i finansiranje organizacija civilnog društva (OCD), na šta su i Građanske inicijative ukazale u svojim redovnim godišnjim izveštajima – “Matrica za praćenje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva”  iz marta i „Udruženja građana: Sužavanje prostora za delovanje Srbija 2019“ iz februara ove godine.

Evropska komisija je u Izveštaju prepoznala kontinuiranu posvećenost OCD i branitelja ljudskih prava u pogledu podizanja svesti o građanskim i političkim pravima, i skrenula pažnju na političke pritiske kojima su oni u svom radu izloženi, posebno u periodu koji je neposredno prethodio parlamentarnim i lokalnim izborima.

U Izveštaju Evropske komisije je posebno istaknut slučaj iz jula ove godine, kada je u javnost dospeo spisak 57 organizacija i pojedinaca iz sfere medija i civilnog društva, koji su bili predmet provere od strane Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma. Komisija je u Izveštaju upozorila da je neophodno ustanoviti pravni osnov ove provere, i to da li je postupanje Uprave u ovom slučaju u skladu sa preporukama Radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

Napomenuto je i da još uvek nisu usvojeni nacionalna strategija i akcioni plan koji treba da doprinesu uspostavljanju pozitivnog okruženja za civilno društvo, niti je formiran savet za saradnju sa civilnim društvom, što su sve problemi koji su kao takvi navedeni i u prošlogodišnjem izveštaju.

Takođe, ni u ovom, niti u prethodnim godišnjim Izveštajima o napretku, kao problem nije prepoznato pojavljivanje sve većeg broja takozvanih GONGO, odnosno vladinih nevladinih organizacija, i PONGO – političkih nevladinih organizacija. Njihovo osnivanje je predstavljalo jedan od glavnih trendova u javnom prostoru i medijima Srbije tokom 2019. godine.

Građanske inicijative nastaviće i dalje da prate stanje okruženja za delovanje OCD u Srbiji putem svojih redovnih izveštaja, uključujući “Matricu za praćenje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva”, izveštaje “Tri slobode pod lupom” i Izveštaje o sužavanju prostora za delovanje civilnog društva.

Celo saopštenje možete pročitati ovde

Tim Građanskih inicijativa