Od četvrtka 11.marta pa do nedelje 14.marta potpisivanje narodne inicijative za zabranu korišćenja sirovog lignita naši sugrađani moći će da obave i na Gradskom trgu. Štand će biti postavljen u četvrtak i petak od 12h do 17h i u subotu i nedelju od 12h do 13h.

Pozivamo sve punoletne Valjevke i Valjevce da budu aktivni i da iskoriste svoje pravo koje garantuje Ustav Republike Srbije. Narodna inicijativa treba da podstakne Narodnu Skupštinu Republike Srbije da usvoji Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha kojim će biti zabranjena prodaja sirovog lignita, ogrevnog materijala najslabije kategorije, koji je najznačajniji izvor zagađenja vazduha u Valjevu i Srbiji.

Narodnu inicijativu za zabranu prodaje sirovog lignita pokrenulo je udruženje „Srbija u pokretu“ a pored našeg grada, sprovodi se i u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu.

Inicijativu u Valjevu sprovode IRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava, udruženja okupljena oko „Inicijative za čist vazduh u Valjevu“.