Požarevac – U KPZ Požarevac (Zabela) organizuje se deveti put trodnevni šahovski turnir na kome učestvuju 102 osuđenika iz zatvorenog odeljenja zavoda, jednog od najvećih u zemlji i među onima sa najdužom tradicijom šahovske sekcije.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević je tom prilikom istakao da većina zavoda godinama organizuje sekcije kako bi se „svet“ šaha približio osuđenim licima oba pola, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu su, kako je naglasio Carević, prošle godine osvojili prvo mesto na Svetskom prvenstvu organizovanom za lica lišena slobode, što je kako je dodao i najveće priznanje za rad šahovske sekcije.

On je podsetio i da su na prvenstvu, organizovanom onlajn u više od 40 zemalja, osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu osvojile drugo mesto.

Carević je naglasio da će Uprava uvek podržati sve programe kojima se pomeraju granice slobode i humanosti, kao što su projekti koji se odnose na sport i umetnost.

Zabela je jedini aktivni zatvor u svetu koji je, kako je naveo Carević, prvi organizovao basket turnir 3×3 sa ekipama sa državnog prvenstva, uprkos izazovima koje donosi organizacija takve manifestacije.

Osim šahovske, u KPZ Zabela godinama unazad se organizuju i likovna i rezbarska sekcija, a osuđenici učestvuju u brojnim sportskim aktivnostima.