Pred vama je novi Izveštaj Odbora za ljudska prava Valjevo nastao kao rezultat istraživanja primene vanzavodskih ili alternativnih sankcija i mera (AIKS). U prethodnom periodu u našem fokusu bili su različiti teorijski aspekti primene ovih sankcija u prvom redu krivičnopravni, socijalni, psihološki kao i praktični. Najnovije istraživanje za cilj ima prikaz funkcionisanja sistema izvršenja vanzavodskih sankcija i mera iz ugla osuđenih i bivših osuđenih lica, kao i njihovih branilaca.

Istraživanje je sprovedeno u prvoj polovini 2021.godine na teritoriji četiri okruga zapadne i centralne Srbije a u njemu je učestvovalo 54 ispitanika, od toga 40 osuđenih i bivših osuđenika kao i 14 advokata/branilaca. Celokupni Izveštaj možete pogledati ovde .

Izveštaj je nastao u okviru projekta „Alternativne sankcije – mera između kazne i šanse“ koji OdborVA sprovodi kroz program „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske.