U organizaciji Odbora za ljudska prava, u Valjevu je 1. jula održan prvi u nizu okrugli sto/debata „Alternativne sankcije – mera između kazne i šanse“. Nakon pozdravne i uvodne reči koordinatora Saše Aleksića, o vanzavodskim sankcijama i merama iz ugla osuđenih lica i njihovih branilaca govorila je saradnica OdboraVA, Aleksandra Spasojević. O iskustvima i praksi valjevskog pravosuđa u oblasti vanzavodskih sankcija i mera govorila je sudija Ivana Ristivojević, zamenica predsednice Osnovnog suda u Valjevu.

U veoma sadržajnoj debati koja je potom usledila učestvovali su: sudije Osnovnog i Višeg suda u Valjevu, Zamenik Osnovnog javnog tužioca u Valjevu, Poverenica za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera iz valjevske kancelarije, Zamenik komandira policijske uprave Valjevo, direktorka Centra za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo, predstavnik medija „DijalogNet“ kao i predstavnici OCD „Integracija“, „Alternativa plus“ i „OdborVA“.

Okrugli sto je realizovan u okviru projekta „Alternativne sankcije – mera između kazne i šanse“ koji OdborVA sprovodi kroz program „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske.