• Register

Presuda zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom

Nacionalni avio-prevoznik odgovoran zbog diskriminacije osobe sa invaliditetom

Kompanija Er Srbija izgubila je spor u tužbi koju je pre pet godina podnela Snježana Jolić zbog diskriminacije osoba sa invaliditetom. Naime, Jolićevoj tadašnji avio-prevoznik JAT nije želeo da proda kartu ukoliko ne putuje sa pratiocem, jer je u invalidskim kolicima, što je beogradski Prvi osnovni sud ocenio kao „diskriminatorski postupak“ i naložio Er Srbiji da isplati 350.000 dinara Snježani Jolić zbog pretrpljenih duševnih bolova.

JAT je prvobitno uslovljavao osobe u invalidskim kolicima da potpisuju obrazac po kom „prihvataju da lete na sopstvenu odgovornost“. Potom su uveli pravilo da one ne mogu da lete bez pratioca, a u nekim slučajevima su zahtevali da pratilac bude zdravstveni radnik. To je diskriminacija prema osobama sa invaliditetom, što je sud konačno i potvrdio - navodi advokatica, zastupnica tužilje u sporu.

ŽALBA
S obzirom da je reč o prvostepenoj presudi, Er Srbija ima pravo da uloži žalbu na odluku suda. Ukoliko pravosnažna presuda potvrdi prvobitnu, nacionalna avio-kompanija bi morala da promeni praksu u vezi s putovanjem osoba sa invaliditetom.

Izvor: Dnevni list DANAS